18 februari 2018
10:00

Gävle GIK

Förlust mot GGIK trots imponerande spel i P RÖD Div 3

Med suveräna serieledaren på besök var lördagens hemmamatch en utmaning utöver det vanliga. Hoforskillarna hade visserligen revansch att utkräva från höstens förlust (3-11), men GGIK har inte förlorat en enda match hittills denna säsong. Fokus hos hemmalaget låg därför på att göra en bra match över 60 minuter, oavsett vad som står på resultattavlan.

Första perioden börjar fartfyllt men fokuserat från bägge lagen, med organiserad defensiv och minimalt med risktagning i egen zon. Hemmalaget tar för sig mer och mer och spelar runt bollen med pondus och självförtroende. Man kommer till en hel del fina avslut, även om gästernas målvakt oftast hade fri sikt och räddade Hoforskillarnas skottförsök.

Gästerna hade inte lika långa anfall, men lastade på ordentligt med folk framför kassen och slängde in bollar på både vinst och förlust. Hofors målvakt agerade lugnt och stabilt i målet, men efter knappt halva perioden spelad tvingades han kapitulera när Godis lagkapten lyckades hitta en lucka i högen av spelare framför Hoforsmålet.

Hofors fortsatte dock att spela fyndigt, med bra rörlighet i anfallsspelet och bra defensiv. Matchbilden talade för hemmalaget, så gästernas andra mål för dagen - bakom en skymd hemmamålis - kom väldigt ologiskt.

0-2 efter första perioden (8-7 i skott) speglade alltså inte alls händelserna på plan, vilket hemmaspelarna också gav uttryck för i första pausen.

Andra perioden började på sämsta tänkbara sätt för hemmalaget, när GGIK ökade på sin ledning till 0-3 med bara en dryg minut spelad. Men ett för dagen mentalt ramstarkt hemmalag ruskade av sig baklängesmålet på nolltid och reducerade i stort sett omgående. Det gick bara 47 sekunder mellan målen och hemmalaget tog därefter över spelet totalt. Gästerna kontrade giftigt, men utan att lyckas överlista Hofors målvakt. I stället var det Hofors som både reducerade och kvitterade under ett par lyckominuter.

Direkt vid kvitteringen - 7.32 in i mittakten - tog Godis timeout för att försöka få grepp om matchen igen. Spelet jämnades ut något, men hemmalaget var fortfarande spelförande och gästerna fick fokusera på försvarsspel och kontringar. Gästernas flygande anfall var dock riktigt vassa och man var också oerhört starka framför hemmlagets mål. Man tog hand om flera returer och skapade ofta oreda framför hemmalagets vassa målvakt.

I en av många röriga situationer framför hemmakassen återtog gästerna ledningen med 12.43 spelat av perioden. Hofors svarade omgående med sitt 4:e mål efter en fin individuell prestation, men gästerna lyckades återigen kriga in en ledningsboll för 4-5. Tre mål på 2 minuter, varav gästernas mål genomgående kändes mer slumpmässiga då de var frukten av ett framgåndsrikt krigande framför mål snarare än fint pasningsspel.

Med mindre än två minuter kvar av perioden ökar GGIK på sin ledning till 4-6, vilket stod sig perioden ut.

Resultatmässigt fortsatt ologiskt med tanke på matchbilden, även om gästerna faktiskt vann skotten med 7-11 i andra perioden - en effekt av att man var starka framför hemmamålisen och ofta fick mer än en chans när man väl kom igenom.

Inför tredje perioden pratades det i hemmalaget om att fortsätta spela som i de första två akterna. Matchbilden med ett spelförande hemmalag och kontrande gäster höll i sig även denna period. I en av GGIKs kontringar tvingades en Hoforsspelare låsa motståndarens klubba, vilket resulterade i 2 minuters utvisning. Trots ett finfint boxplay så lyckades Godis utöka sin ledning till 4-7 med bara 3 sekunder kvar av utvisningen.

Med exakt 12 minuter spelade av perioden fick så hemmalaget chans att spela powerplay. Det tog då bara 12 sekunder för Hofors att kapitalisera på överläget och ställningen 5-7 med knappt 8 minuter kvar.

Hofors fortsatte äga boll och pressa med långa anfall, men trots en hel del fina lägen lyckades man inte överlista den mycket duktiga Godis-målisen. Med drygt två minuter kvar av matchen tog hemmalaget timeout för att förbereda sig för spel i 6 mot 5. Med minuten kvar fick man kontroll på bollen och hemmamålisen fick lämna planen.

Med 25 sekunder kvar kom också en reducering till 6-7, men trots ytterligare ett mycket fint skottläge så kunde gästerna hålla undan till seger denna lördagsförmiddag.

Hemmalaget vann sista perioden med 2-1, trots att gästerna även denna period hade ett skottmässigt övertag (8-14). Men sammantaget var resultatet inte helt logiskt med tanke på matchbilden. Nu är det målen som räknas, men prestationsmässigt måste detta ha varit en av säsongens absolut bästa prestationer i P RÖD div 3.

Att pressa serieledaren i 60 minuter och dessutom tvinga dom till timeout innan ens halva matchen var spelad - det måste man ändå ge Hoforskillarna en STOR eloge för! Förlust i matchen, men en seger för lagspelet, då killarna hade 110% fokus på rätt saker, lät bollen göra jobbet och kämpade furiöst i försvarsspelet.

En ära att få stå i båset när killarna bjuder till på ett så fantastiskt sätt!